Associació Canaan Pla de l'Estany. Atenció a persones amb problemes d'addiccions i en situació d'exclusió social.

13/07/2021

Nova trobada de familiars

 

Des de l’Associació Canaan vetllem per tal de poder oferir un tractament integral a les persones. És per això que considerem de vital importància incloure les famílies en aquest procés, ja que en molts casos són un pilar fonamental de la vida dels usuaris.

Per aquest motiu, mantenim contacte setmanal telefònic amb les famílies, a més d'organitzar teràpies familiars individuals quan és necessari. Alhora, dues vegades a l’any, s’organitzen trobades familiars, en les quals es treballen temes diferents i les famílies dels usuaris poden compartir experiències, inquietuds i estratègies, de cara a poder abordar de manera més satisfactòria l’acompanyament del procés del seu familiar.

Després de la parada d'aquesta activitat a conseqüència de les restriccions de la Covid, aquestes trobades es van haver de suspendre, fins al passat 3 de juliol, que es va tornar a convocar el grup de famílies. Hi van assistir un total de 23 persones. També hi van participar la directora de l’Associació, l’Anna, la psicòloga, la Pilar, i una de les educadores, la Mar. 

Durant aquesta trobada, es va aprofundir sobretot sobre dos temes: 

1) La necessitat dels límits, com a forma d'estimar millor. Es va treballar aquest tema tan important i que sovint costa que els familiars assimilin, la necessitat, quan cal, de posar límits clars i, sobretot, de fer-los complir, de saber dir que no quan és necessari, i de conscienciar també que els usuaris, durant els permisos familiars, han de complir amb la normativa del centre sobre les sortides, per tal que les sortides reforcin el treball que es fa al centre i siguin oportunitats de progrés, i no de perill o confusió.

2) El que s'anomena el "triangle dramàtic de Karpman". És un de joc psicològic que es pot fer servir per conèixer els diferents tipus de relacions personals, i que té la finalitat de poder entendre millor quin rol utilitzem, quan ens relacionem amb la família, els amics, a la feina... Es planteja que, habitualment, podem fer ús del rol de perseguidor, o de salvador, o de víctima, o de tots alhora en funció d’amb qui ens relacionem, i la forma com aquests diferents rols generen conseqüències en nosaltres i en els altres. 

Va ser una trobada enriquidora, molt ben valorada pels familiars participants, ja que a més de les orientacions que es van donar, van poder compartir opinions i conversar amb gent que està vivint una situació semblant, cosa que en general sempre és útil, perquè a més és reconfortant i esperançador.