Associació Canaan Pla de l'Estany. Atenció a persones amb problemes d'addiccions i en situació d'exclusió social.

26 de maig 2017

Taller de prevenció de recaigudes

El taller de prevenció de recaigudes és un dels tallers bàsics que fan setmanalment els usuaris de Canaan, cada setmana amb una activitat diferent. En posem un exemple recent. En aquest cas es tractava d' un exercici anomenat la "Fantasia de la recaiguda", l'objectiu del qual és que cada participant (que segons els casos porta més o no tant temps abstinent), es posi en la situació de com podria produir-se una recaiguda futura i l'expliqui per escrit: el lloc, les circumstàncies, els sentiments del moment de la recaiguda, etc.

Després d'haver-se redactat els escrits es llegeixen i es posen en comú. S'analitza si realment és possible una recaiguda com la descrita en cada cas, es busca informació rellevant per a la persona sobre quins factors de risc es detecten a partir del que ha escrit, quins poden ser els precursors de la situació crítica, etc.

A continuació posem un exemple real, un dels textos escrits durant aquest taller, en el qual l'usuari posa l'accent en l'enganyosa sensació de falta de control davant la temptació de la beguda:

Estoy en el supermercado, ya he hecho mis compras y espero en la cola para pagar. La cola es larga y va muy lenta, estoy delante de las botellas de alcohol, miro las de Ballantines. Me siento pletórico, muy seguro de mi mismo y pienso en comprarme una botella para tomar una copa y saborearla.

¡No pasará nada, lo tengo controlado!

Voy a casa, me preparo algo de comer y me siento a ver la tele, con la botella y un vaso grande, estoy tan pendiente de la bebida que no sé qué canal veo ni que dan por la tele.

La abro con parsimonia, veo como cae el líquido en el vaso y lo miro al trasluz, me lo llevo a la boca y bebo.  Ahhh! Que sensación, recuerdo los sabores de antes y pienso que sólo es una copa, ¡pero sabe tan bien!

Despierto varias horas después, sigo sin saber que canals hay puesto en la tele, pero está muy alta. Tengo la boca seca… Al girar la cabeza y mirar la botella veo que está vacía, como yo.

Pero yo controlo.


(reproduït amb el permís del seu autor, J.B.B.)