Associació Canaan Pla de l'Estany. Atenció a persones amb problemes d'addiccions i en situació d'exclusió social.

4 de maig 2017

El cànnabis augmenta el risc de brot psicòtic

El consum de marihuana pot provocar la presència d'al.lucinacions auditives o deliris persecutoris, que si ben generalment són temporals poden romandre o disparar la repetició de posteriors brots psicòtics.

De fet, una de les recerques indica que el cànnabis augmenta fins al 40% la possibilitat d'activar un trastorn psicòtic.

Si bé es considera que el cànnabis no produeix el trastorn psicòtic en si, és un un factor de risc que pot acabar sent detonant del brot. És a dir, existeix una predisposició genètica que pot arribar a expressar-se o no.

En el cas de l'esquizofrènia el consum de cànnabis és un factor que augmenta el risc que s'expressi, sent el seu risc molt superior al d'altres substàncies. Així, una persona que probablement no hagués tingut mai cap brot té una molt alta probabilitat de patir un brot a causa del consum de cànnabis. Un dels trastorns associats a aquest consum i als brots psicòtics és l'esquizofrènia.

El creixent consum de marihuana en la població adolescent ha comportat un gran increment de brots psicòtics i de casos d'esquizofrènia en aquest grup d'edat en els últims anys. Els símptomes de la psicosi, a més, tendeixen a aparèixer a edats cada vegada més primerenques.

El fet que un nombre creixent de joves sofreixin brots a edats primerenques preocupa als psiquiatres ja que, quants més episodis psíquics sofreix una persona al llarg de la seva vida, major és la deterioració cognitiva a llarg termini.

Un altre factor que influeix en l'evolució de la malaltia és continuar fumant marihuana. Els joves que segueixen consumint cànnabis després d'un brot tenen un pronòstic molt pitjor que els que ho deixen.

S'ha descobert també que múltiples regions del cervell estan poblades dels receptors cannabinoides en els quals actua la marihuana, mentre que altres drogues tenen efectes en àrees més limitades. I que no totes les persones són igual de vulnerables: per motius que es desconeixen, algunes poden fumar grans quantitats sense sofrir danys apreciables, però hi ha prop d'un 10% de persones que en tenen prou amb uns pocs porros per sofrir brots psicòtics.

La gran tragèdia és que un no té manera de saber a priori si és molt o poc vulnerable als danys de la marihuana, és com jugar a una ruleta russa on no t'arrisques a la mort, sinó a la bogeria.

--
Fonts d'informació:
https://psicologiaymente.net/drogas/cannabis-brote-psicotico
https://apolpunset.fundacionmapfre.org/brote-psicotico-por-consumo-de-marihuana
http://www.forumclinic.org/es/foros/esquizofrenia/¡se-acabó-brote-psicótico-inducido-por-cannabis
http://www.lavanguardia.com/vida/20070414/51329204770/el-consumo-de-cannabis-dispara-la-esquizofrenia-entre-los-jovenes.html