Associació Canaan Pla de l'Estany. Atenció a persones amb problemes d'addiccions i en situació d'exclusió social.

08/01/2023

La gestió de les festes

Les festes poden suposar una situació de risc, ja que són dies on les emocions tendeixen a estar més a flor de pell, perquè es connecta amb els records del passat, sovint complicats a causa dels problemes d'addiccions.

En aquests casos a Canaan és posen en marxa una sèrie d'accions enfocades a la prevenció de riscos. Per una banda, es fa una sessió dedicada a les famílies, amb l'objectiu de donar idees sobre com gestionar les festes de Nadal. Alhora, les famílies aprofiten per expressar com se senten i manifestar els dubtes que tenen.

Per una altra banda, i sobretot, hi ha les accions adreçades directament als usuaris. Aquests dies cal posar-hi més atenció, parlar més de com se senten, i buscar conjuntament estratègies per tal d'afrontar les situacions complicades que es puguin presentar.

Com a forma d'ocupar el temps, a alguns potser els va bé el recurs de la música, a d’altres la pintura o l’escriptura, i des de Canaan s'intenten afavorir aquestes activitats. Per exemple, les persones més creatives proposen diferents postals de Nadal, per ser enviades després als familiars, i també, per part de l'Entitat, a diferents organismes i entitats.

De cara els dies concrets de celebracions, com ara el dia de Nadal i la nit prèvia, Sant Esteve, o Cap d'Any, s'organitzen aquests dies perquè es puguin passar en un entorn segur, amb el propòsit també que alhora els usuaris puguin conèixer una altra cara de les celebracions, lluny dels consums. Aquests dies es proposen diferents dinàmiques, com per exemple el joc de les imitacions, o l’amic invisible artesanal, o la crema de desitjos, o es parla de les diferents maneres d’iniciar l’any en diferents cultures o països.

Pel que fa als àpats, aquests dies també s’aprofita per elaborar la típica escudella i carn d’olla, o els canelons de Sant Esteve. I els més atrevits fan propostes de postres típiques.

Tot amb el propòsit, tal com s'ha dit, en primer lloc d'evitar eventuals recaigudes, i que els usuaris, alhora, puguin veure que hi ha maneres de viure les celebracions deslligades dels consums.