Associació Canaan Pla de l'Estany. Atenció a persones amb problemes d'addiccions i en situació d'exclusió social.

31 de gen. 2020

Nou butlletí

Acabem d'enllestir l'últim butlletí informatiu, amb les principals activitats de Canaan del segon semestre de 2019. Descàrrega del butlletí en format PDF.Adjuntem a continuació l'article de la portada, "Oci sense drogues... les alternatives saludables":

No ens enganyem, l’oci sense drogues no està de moda. De fet, per algunes persones o famílies es fa impossible. Però per les persones en tractament és l’única opció, l’única indicada.

Quan una persona està en tractament es realitza un pla de treball. Aquest pla consta de diferents àrees que la persona es compromet a treballar: l’àrea mèdica, la social, la familiar, l’àrea de l’addicció… Una d’aquestes àrees és l’àrea de l’oci saludable. A priori sembla la típica assignatura “maria”, fàcil d’aprovar. Però a la pràctica els mateixos usuaris s’adonen que requereix un canvi radical dels hàbits i d’activitats a les quals estaven acostumats.

No és fàcil. Però la tasca de fer xarxa, de buscar noves activitats en el temps lliure, de trobar noves amistats, és vital de cara a la futura inserció social. Tan vital o més que prendre medicació, alimentar-se correctament o assistir a les visites amb els professionals de les diferents especialitats.

Per això comencem a treballar-ho des dels primers mesos de tractament, sobretot durant els caps de setmana. És un treball conjunt d’educadors i usuaris en tractament: conèixer el ventall d’activitats d’oci que es poden realitzar i que no suposen un risc de recaiguda. Aquestes activitats també suposen una descoberta de l’entorn, un treball en la cohesió amb el grup d’usuaris en tractament, i per tant també un augment de l’auto coneixement i de les capacitats i limitacions individuals i grupals.

Afortunadament, el nostre cervell és qui té la clau per divertir-se, de manera que aquesta diversió és possible, estarà assegurada, si els usuaris i els integrants del grup de torn s’ho proposen.

Ho podem garantir: d'entrada no és fàcil, cal anar-ho treballant, cal assumir un altre plantejament, però l'oci sense alcohol i drogues realment és possible.