Associació Canaan Pla de l'Estany. Atenció a persones amb problemes d'addiccions i en situació d'exclusió social.

8 de set. 2017

Dinàmica dels "6 barrets per pensar"

Un exemple d'un dels tallers realitzats a Canaan, fet amb objectiu de poder treballar quins són els nostres pensaments davant d'un conflicte, i com a conseqüència quina actitud adoptem segons els casos i com això ens facilita o complica les coses.


La dinàmica es basa en les idees de Edward de Bono, escriptor i psicòleg, segons el qual la lògica limita les capacitats del pensament, i per això proposa una lògica alternativa anomenada “lògica fluida”. Aquesta es basa en les alternatives, en la investigació de possibilitats, en l’evitació de qualsevol judici que afirmi una veritat única i definitiva.

Una de les seves tècniques és aquesta "dels 6 barrets per pensar”. Edward de Bono diu que hi ha diferents maneres de pensar i afrontar els conflictes, i aquestes maneres les simbolitza en uns barrets, d'un color diferent segons el seu simbolisme. Cada barret és una manera de pensar que complementa les altres. Així doncs, tots tenim i adoptem les sis diferents maneres de pensar, però de vegades en desenvolupem més una que una altra.


Gràcies a la dinàmica els usuaris van entendre que no sempre adoptem la mateixa actitud, però sí que n'hi ha una que predomina sobre les altres. Van poder "provar-se" els diferents barrets i experimentar com es sentien quan adoptaven altres maneres de pensar i, per tant, d’afrontar els conflictes.

(taller realitzat el 03/08/2017)