Associació Canaan Pla de l'Estany. Atenció a persones amb problemes d'addiccions i en situació d'exclusió social.

2 de set. 2022

El mindfulness i l'addicció

(article de la portada de l'últim Butlletí)

"Mindfulness" significa atenció plena. És una pràctica que pretén posar el focus en el moment present, sense jutjar, amb la l'objectiu d’acceptar l’experiència present, amb serenitat i tal com és.

A Canaan veiem que, en el tractament de les addiccions, cada vegada s'introdueix més aquesta pràctica, ja que s’ha vist que té molts beneficis. El Mindfulness ens permet prendre consciència de nosaltres mateixos, de les sensacions corporals, dels nostres pensaments aquí i ara. Son aspectes importants perquè ens ajuden a anticipar-nos davant de possibles situacions de risc, cosa que fa que minvin les possibilitats de recaigudes. S'ha demostrat que té molts beneficis en la gestió del Craving (l'estat de malestar que provoca el desig o necessitat irresistible de consumir). En aquest cas, el Mindfulness ajuda a relacionar-se d’una manera més adaptativa i compassiva amb la realitat, cosa que fa que la intensitat del Craving minvi. El Mindfulness permet abandonar el pilot automàtic: al fer conscients els pensaments que envolten les conductes addictives, és possible transformar-los en altres pensaments més adaptatius, de manera que milloren les funcions executives, i també la presa de decisions adequades. A l'augmentar l'autocontrol, s'eviten recaigudes.

A Canaan hem realitzat nou tallers utilitzant diferents dinàmiques, meditacions i activitats relacionades amb l'autoconsciència i l'autocontrol, per tal de treballar els diferents aspectes relacionats amb l’addicció, i hem pogut constatar una evolució positiva dels usuaris que hi han participat.