Associació Canaan Pla de l'Estany. Atenció a persones amb problemes d'addiccions i en situació d'exclusió social.

23 de gen. 2019

Nou butlletí

Acabem d'enllestir l'últim butlletí informatiu, amb les principals activitats de Canaan del segon semestre de 2018. Descàrrega del butlletí en format PDF




Adjuntem a continuació l'article de la portada, "Addiccions sense substàncies":

Quan parlem d’addiccions, hem d’entendre aquest concepte des d’una visió més àmplia que el d’una dependència a una substància concreta com l’alcohol o altres drogues. El terme addicció engloba realitats tan diverses com l’alcoholisme i altres toxicomanies, i alhora conductes no vinculades a una substància, com ara la ludopatia, les conductes sexuals compulsives o les diferents formes de dependència a Internet o a les xarxes socials.

Les addiccions sense drogues són també conegudes com a addiccions no químiques, socials, de conducta o psicològiques. Cada vegada, a causa de les noves tecnologies, generen més interès entre els experts, en el discurs social i en els mitjans de comunicació.

La ludopatia és una d’aquestes addiccions. Suposa la pèrdua de control sobre els jocs d’atzar en què es realitzen apostes, com ara les màquines escurabutxaques, els bingos o les apostes esportives. Com la resta d’addiccions, suposa una dependència emocional i incideix negativament sobre la vida quotidiana. La dependència la genera la falsa expectativa de guanyar per recuperar allò perdut; un pensament erroni que manté l’espiral del joc.

Amb l’aparició de les noves tecnologies, l’augment de persones amb aquestes patologies s’ha disparat. El fàcil accés i el poc control dels usuaris a través de la xarxa, permet que cada vegada més menors d’edat desenvolupin addicions d’aquest tipus. Noves modalitats, com el pagament durant el joc per progressar, fan que els joves normalitzin el fet de gastar diners per continuar jugant. En altres casos, no és només una qüestió de diners, sinó també de temps invertit. Es deixen de banda els amics, la parella, la feina, els estudis...

La ludopatia tendeix a cronificar-se, i per tant és difícil que, sense la intervenció de professionals, es superi. Passa igual amb les altres addiccions sense drogues (menjar, feina, esport): la falsa sensació de control que provoquen no afavoreix la decisió de demanar ajuda. Passar de la contemplació a l’acció és el pas necessari per iniciar el procés de recuperació.

(Article d'Alfonso Perez, Educador Social)